Google 9.0 Pie bo kmalu dobil naslednika!

Številni proizvajalci mobilnih naprav velikokrat nočejo posodobiti svojih paradnih konjev na novejšo različico Androida, čeprav je ta navadno precej boljša od starejše. To velja tudi za najnovejši operacijski sistem Android 9.0 Pie, saj je več mesecev po njegovi uradni razpoložljivosti njegov delež še vedno manj kot 0,1 odstotka, kar je tudi razlog, zakaj ga še ni niti na Googlovi lestvici, ki prikazuje delež mnogih različic operacijskega sistema Android na mobilnih napravah. To sicer preseneča, saj je novi operacijski sistem Android precej boljši od Androida Oreo, saj prinaša veliko mero avtomatizacije, ima prenovljen grafični vmesnik, omogoča digitalno spremljanje zdravja ter nudi precej boljšo podporo nenavadnim oblikam mobilnih naprav, vključno tistim z zasloni z zarezo na vrhnji strani.

Treba je misliti vnaprej

Kljub temu, da se novi Android 9.0 Pie sploh še ni uveljavil, programerji podjetja Google že aktivno delajo na njegovem nasledniku, ki je trenutno opremljen z oznako Android 10.0 Q. To so nedavno potrdili tudi zanesenjaki spletnega portala Geekbench, saj so odkrili, da je Google njegov novi operacijski sistem Android preizkusil že 20. novembra letos in sicer v navezi z lastnim pametnim mobilnim telefonom Pixel 3 XL. Ker naprava ni razpolagala z novejšimi strojnimi komponentami, ne preseneča, da so bili rezultati povsem primerljivi s tistimi, ki so bili pred časom opravljeni v navezi s sistemom Android 9.0 Pie.

Zaenkrat se še ni izkazal, a je prostor za izboljšave

V enojedrnem načinu delovanja je novi Android 10.0 Q s programsko opremo Geekbench dosegel 2.404 točk oziroma 22 točk manj v primerjavi z njegovim predhodnikom. Precej bolje pa se je novost odrezala v večjedrnem preizkusu. Ta je namreč skupno zbrala 8.510 točk oziroma 155 točk več kot njegov predhodnik. Ker je novi mobilni operacijski sistem Android 10.0 Q še vedno v začetni fazi razvoja verjamemo, da je prostora za izboljšave še precej, zato bo novost v prihodnosti morda presegla učinkovitost zdajšnjega Androida.

Vir: Google / Računalniške Novice