Raziskovalci odkrili napako pri tovarniški ponastavitvi mobilnika z Androidom

Ko boste naslednjič tovarniško ponastavili vaš androidni mobilnik in ga predali drugemu uporabniku imejte v mislih, da zelo verjetno niste uničili vseh podatkov. Raziskovalci univerze v Cambridgeu so namreč odkrili varnostno napako pri tovarniški ponastavitvi, saj le-ta ne deluje, kot je bilo prvotno načrtovano.

Funkcija je bila testirana na 21 mobilnikih, ki so imeli nameščen operacijski sistem Android od različice 2.3.x do 4.3. Odkrili so, da vse naprave po tovarniški ponastavitvi obdržijo vsaj del starih podatkov, med njimi slike, elektronska sporočila, SMSe, video posnetke, pa tudi kontakte shranjene v napravi ter nameščene programe, kot sta Facebook in WhatsApp.

Omembe vreden je še podatek, da je raziskovalcem uspel dostop do teh podatkov, četudi je bila naprava zaščitena z enkripcijo. V skoraj 80 odstotkih so tudi prišli do glavnega ključa, ki je potreben za dostop do uporabniških podatkov računa Google.

Po ocenah raziskovalcev je ranljivih kar 500 milijonov naprav z operacijskim sistemom Android . Celotna raziskava je na voljo na spletni strani univerze.