Sistem Face ID povzroča velike preglavice policistom!

Applova nova modela telefonov iPhone XS in iPhone XS Max sta na police trgovin prispela že 21. septembra, zato ne preseneča, da z njimi razpolaga že na milijone uporabnikov. Medtem ko so ti z njim bolj kot ne zadovoljni, ta povzroča kar precej preglavic organom pregona. Največ težav jim povzroča sistem za prijavo Face ID, ki je sicer namenjen hitri prijavi zgolj s skeniranjem obraza.

Novi sistem za prepoznavo uporabnika po obrazu Face ID je namreč bil zasnovan na način, da če nekdo, ki ni lastnik telefona, petkrat pogleda v sprednjo kamero (na primer policist), se telefon samodejno zaklene. S tem postanejo podatki, shranjeni na pametnem mobilnem telefonu nedostopni tudi za uporabo posebnih forenzičnih orodij. Ko je telefon zaklenjen, se ga namreč lahko odklene le še z vnosom kode, ki pa je lastniku telefona ni potrebno razkriti policistom, saj ga pred tem ščiti ameriška ustavna ureditev.

Zaradi tega mnogi policisti pametne mobilne telefone iPhone XS in iPhone XS Max enostavno odklenejo tako, da telefon postavijo pred obraz osumljenca. Ker pa za to potrebujejo sodno odreditev, morajo policisti paziti, da se iPhone pred tem ne samodejno zaklene. V tem primeru bo dostop do telefona namreč precej težji.

Vir: Google / Računalniške Novice