Zakaj so cene mobilnih aparatov tako visoke?

Ste se kdaj vprašali, zakaj je vaš nov telefon toliko stal ob nakupu? Morda se zaradi “ugodnih” mesečnih obrokov vašega operaterja, realne cene sploh ne zavedate. Pa veste, zakaj toliko stane? Resnica je, da je približno 60 % cene pri vseh prodanih pametnih telefonih praktično zaslužek proizvajalca, saj samo 40% cene zavzamejo dejansko komponente. Bolj enostavno povedano, če bi naročili vse dele posebej od proizvajalca (brez dodatnih stroškov), bi za enak telefon, odšteli samo 40 % prodajne cene.

Vendar tukaj je zmotno misliti, da gre ostalih 60 % za čisti dobiček. Podjetje mora plačati razvijalce, programerje, poštnino in najpomembnejše – oglaševanje.

Če pa se posvetimo 40 %, katere podjetje odšteje dejansko za proizvodnjo, najdemo tukaj, da največ stane zaslon, za tem sledi samo ohišje, kamere in procesor. Za samo sestavljanje telefona, podjetje odšteje od 3 $ do 20$ na telefon. Za sestavljanje Samsungovega S8 telefona, so odšteli 5,90 $ na telefon.

Največ pa seveda stane znamka telefona, saj praktično tako kot v trgovini, ne kupujemo izdelkov, ampak znamke. Zato bomo za “pomembne” znamke, kot so Samsung, Apple … odšteli bistveno več, kot bi na primer odšteli za cenene kitajske različice, čeprav imajo mnogokrat iste komponente, kot jih ima originalen telefon.

Vir: Google / Racunalniske novice